Shrnutí

21.01.2012 09:31

    Na Havajské ostrovy jsme se dostali po skončení naší pracovní mise v Montaně. Letenky jsme měli koupené už hezkých pár měsíců, ačkoliv jsme byli rozhodnutí jet po skončení práce jet spíše klasické NP západu USA. Nikdo z nás tří, ale ani trochu nelituje, protože pokud zatím nějaký výlet byl ten nejlepším v životě, tak je to tento. Havaj je prostě Havaj.

    Havajské ostrovy většinu lidí překvapí. Když se řekne Havaj, tak většina Čechů si představí zejména pláže, palmy, ale tyto ostrovy jsou natolik rozmanité, že vlastně ty pláže nebyli ani v popředí našeho zájmu. Za necelý měsíc putování jsme dali tři ostrovy Oahu, Kauai a Big Island.

  • Kulturní ostrov Oahu – na tomto ostrově jsme byli první a poslední dny naší cesty, je to samozřejmě nejvíce rozvinutý a zalidněný ostrov, ale také je zde vidět nejvíce kulturních zajímavostí. I tento ostrov se mi líbil, ale umím si představit, že pokud bych letěl z Evropy na Havaj a letěl pouze sem, tak jsem zklamán. Zejména Honolulu mě příjemně překvapilo.
  • Zelený ostrov Kauai – rozhodnout se, který ostrov je nejhezčí asi zůstane bez vítěze, protože by to bylo jak srovnávat hrušky s jablky. Kauai je zelený ostrov, v podstatě jen na pobřeží jsou silnice a lidská sídla a to jen ze ¾ obvodu ostrova. Šli jsme zde jeden z nejhezčích světových treků, abychom následně byli v mlze na nejdeštivějším místě na světě. Kauai se nejvíce přibližuje tomu co je obecná představa Havaje.
  • Sopečný ostrov Big Island – naopak já si budu pomatovat Havaj asi nejvíc takto, jako sopečný ostrov. Tento ostrov je největším z havajského souostroví a myslím, že pokud bych si vybral jen jeden ostrov z Havaje, tak by to byl tento. Jsou zde zastoupeny vyjma polárního a subpolárního pásma naprosto vše, je zde velká variabilita prostředí. Zároveň je zde optimální projetí ostrova v rámci jednoho okruhu.

    Věci z Montany jsme zahrabali na Diamond Head v Honolulu, cestovali jsme výhradně stopem, pořád si stojím za tím, že havajské ostrovy jsou mým soukromým stopařským rájem. Párkrát se nám stalo, že nám bylo nabídnuto ubytování a zbytek jsme spali pod širákem. Pokud se mi podaří zopakovat výlet v takovéto kvalitě, budu šťastný.