Shrnutí

25.01.2012 20:05

    Takřka půlroční pobyt v odlehlém americkém národním parku a následný měsíc na Havajských ostrovech byl zatím mým nejdelším pobytem mimo Českou republiku.

    Jako skoro všichni vrstevníci i my jsme vyrazili na pracovní program WAT do Spojených států. Původně jsme chtěli jet na Aljašku, ale protože jsme přišli všude pozdě tak jsme se museli „spokojit“ s NP Glacier. Nevím, zda by Aljaška byla lepší, ale NP Glacier je nádherný. Zatímco na Aljašce bychom byli na pobřeží a zpracovávali ryby, zde jsme byli uprostřed NP a byli v kuchyni. NP Glacier se nachází v odlehlém americkém státu Montana na hranicích s Kanadou. Naštěstí právě jeho odlehlost způsobuje, že zde je minimum turistů a ačkoliv jsme byli na pravděpodobně nejhezčím místě parku, tak tu rozhodně nebylo přeplněno. Je to způsobeno i tím, že nejbližší turistická zajímavost- NP Yellowstone je odsud cca. den jízdy, který je pro většinu návštěvníků jedoucí klasický okruh západu USA nejsevernější zastávkou.

    Díky docela výhodné pracovní době jsem mohl každé odpoledne měl volno a mohl jsem poznávat krásy parku. NP Glacier asi není tolik různorodý jako Yosemite NP, ale ruku v ruce s jeho relativní opuštěností, je nádherným příkladem nedotčené americké přírody a až někdy pojedu onen klasický okruh NP západu, tak já se vydám ještě jednou až sem – na sever.