Shrnutí

27.03.2018 12:02

    Už roky jsem měl v úmyslu projet tuto trasu. Vidět jak z berberského Maroka se stává ebenová Afrika, jak duny se přemění v deštný prales. Nakonec k tomu pomohla nová linka Transavie, která začala létat do Dakhly za hodně slušnou cenu a vcelku rozumné OW letenky z Dakaru do Prahy.

    Tato cesta nebyla o tom co nejvíc vidět, ale bylo to hlavně o cestě samotné. Ono přiznejme si, že v obou státech zase toho moc turisticky zajímavého není a o Mauretanii ani nemluvě. Nejzajímavější body programu (Ore Train, NP Niokolo Koba, Bassari Country či River Gambia park) jsme museli vynechat, protože doprava je v těchto státech zdlouhavá. Větší organizační chaos jsem nezažil, proto např. jen 200km úsek v podstatě zabere celý den. Takže z turistického hlediska tento výlet byl relativně chudý, ale to jsme tak nějak již věděli. Co naopak nás velmi příjemně překvapilo, byli lidé. Vyjma hraničních přechodů a některých taxikářů se nám všichni snažili nezištně pomoci a výrazně přispěli k velmi dobrému dojmu z tohoto výletu.

    Tato část světa rozhodně není pro cestovatele – začátečníky, bez základů FR se nejde takřka domluvit, nepořádek a chaos srovnatelný jedině snad z Indíí, zdlouhavá doprava dělá z této náročnější destinaci pro individuální cestování. Ale celou dobu (vyjma Nouakochtu) jsme se cítili naprosto bezpečně, proto neni důvod se sem nevydat, jen je to opravdu hlavně o cestě samotné.